Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΚΡΗ ΓΟΤΙΣΤΑ


Η Μικρή Γότιστα είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός, με υψόμετρο 840 μ. αντιπροσωπευτικός του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων, από την οποία απέχει 33 χλμ. και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μετσόβου . Ο πληθυσμός της είναι 249 κάτοικοι ( 93 η Μικρή Γότιστα, 44 ο Άγιος Μηνάς, 44 η Μπάτζα, 23 τα Ριζά και 45 ο Σιούτσος, απογραφή 2001 . Η κοινότητα της Μικρής Γότιστας με έδρα τον οικισμό Μικρή Γότιστα, συστάθηκε στις 19/08/1919. Στις 19/03/1961 έγινε η αναγνώριση και η προσάρτηση στην κοινότητα των οικισμών του Αγίου Μηνά, του Σιούτσου και της Μπάτζας, ενώ η αναγνώριση και προσάρτηση του οικισμού Ριζά έγινε στις 05/04/1981.


Ιστορικό μνημείο είναι το κάστρο του Γραδετσίου, πάνω από το ΔΔ Μικρή Γότιστα σε υψόμετρο 1303μ. Το κάστρο ήταν τμήμα του οχυρωμένου οικισμού των Μολοσσών . Ολόκληρη η κορυφή περικλείεται από τείχος, το οποίο ακολουθεί τις άκρες του βράχου.


Εκδηλώσεις στη Μικρή Γότιστα : Στις 15 Αυγούστου γιορτή Κοίμησης Θεοτόκου πανηγύρι παραδοσιακό και στις 26 Ιουλίου: γιορτή Αγίας Παρασκευής πανηγύρι παραδοσιακό.


Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις : Οι μετακινήσεις –σε μεγάλες αποστάσεις στο παρελθόν – των κτηνοτρόφων με τα κοπάδια τους συνέβαλε στη μεταφορά κοινωνικών και πολιτιστικών επιρροών από άλλες περιοχές γεγονός που είναι ευδιάκριτο στις παραδόσεις τους. Ειδικά όσον αφορά τα τραγούδια υπάρχει μια χαρακτηριστική ομοιότητα με εκείνα της περιοχής των Τζουμέρκων, του Ξηρόμερου αλλά και γενικά των Σαρακατσάνων της Ηπείρου.

Γαστρονομία - Τοπικές Γεύσεις : Γαλατόπιτα, Γκιζόπιτα, Κλιαστρόπιτα, Κολοκυθόπιτα, Κρεατόπιτα, Λαχανόπιτα, Μακαρονόπιτα, Μπλατζάρια, Πρασόπιτα, Προζυμόπιτα, Ριζόπιτα, Σταρόπιτα, Στριγκλιατόπιτα, Τυρόπιτα .


Παραδοσιακά επαγγέλματα : Κύριες ασχολίες των ανθρώπων η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Στη Μικρή Γότιστα γενήθηκε το 1934, ο συγγραφέας - ποιητής και στο επάγγελμα εκπαιδευτικός, Γιάννης Καραβίδας .


Στις 31 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε η "Γιορτή Προβατίνας", από την οποία είναι οι φωτογραφίες και τα παρακάτω βίντεο.





Στο κλαρίνο ο Θανάσης Χαλιλόπουλος και στο τραγούδι ο Κώστας Λεοντίδης ....

Γιορτή προβατίνας στήν Μικρή Γότιστα μέρος πρώτο ....


Γιορτή προβατίνας στήν Μικρή Γότιστα μέρος Δεύτερο ....


Γιορτή προβατίνας στήν Μικρή Γότιστα μέρος τρίτο ....


Πηγή : http://ioanninaview.blogspot.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...